Kartlegging av gjedde og sørv i Storånavassdraget, Sandnes kommune
Research report
View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- LFI rapportserie [378]
Abstract
Det er kjent at både Bråsteinvatnet og Stokkalandsvatnet har tette bestander av sørv. Sørven har sannsynligvis vært tilstede i vassdraget siden utsettinger på 60-tallet. De senere årene er det også rapportert inn fangst av gjedde i Bråsteinvatnet. På oppdrag fra Fylkesmannen i Rogaland har NORCE LFI gjennomført prøvefiske. Mens garnfangstene fra Stokkalandsvatnet tyder på en god bestand av ørret, ble det ikke fanget ørret i Bråsteinvatnet. Sik ble kun fanget i Bråsteinvatnet. Resultatene av prøvefisket bekrefter også tette bestander av sørv i begge innsjøer, samt at gjedde er tilstedeværende også i Stokkalandsvatnet. I tillegg ble det dokumentert en ny introdusert art i form av suter i Bråsteinvatnet. Det er uvisst når og hvordan gjedde og suter ble introdusert til vassdraget.
Det er ikke kjent hvilken påvirkning sørven har hatt på de stedegne fiskeartene i vassdraget, men artene har trolig sameksistert i vassdraget i mange tiår. Lite er kjent om suterens påvirkning på ørretbestander. Effekt av direkte næringskonkurranse av suter til ørret er sannsynligvis ikke stor, men næringsinntak fra bunn kan føre til en endring av vannkvalitet på grunn av oppvirvling og resirkulering av næringssalter som er lagret i bunnsediment. Gjedden har sannsynligvis stor effekt på populasjonen av stedegne laksefisker i vassdraget gjennom predasjon.
Det er ikke sannsynlig å kunne fullstendig utrydde bestandene av de tre introduserte fiskeartene uten å også utrydde bestandene av stedegne arter. Vi anbefaler derfor systematisk overvåking, infoplansjer til sportsfiskere og selektiv utfisking av artene for å holde bestandene på et så lavt nivå som mulig.