Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRiseth, Jan Åge
dc.contributor.authorTømmervik, Hans
dc.date.accessioned2020-06-23T13:12:43Z
dc.date.available2020-06-23T13:12:43Z
dc.date.created2017-06-28T10:55:20Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.isbn978-82-7492-352-2
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2659191
dc.description.abstractFylkesmannen i Troms er i samarbeid med Miljødirektoratet og andre parter i gang med et landsomfattende prosjekt knyttet til klimaendringenes påvirkning på natur og miljø. Målet er å framskaffe ett kunnskapsgrunnlag til bruk i kommunal og regional planlegging. Et delprosjekt i Troms ser nærmere på reindrifta og hvordan klimaendringene kommer til å påvirke reinbeitedistriktene og særskilte særverdiområder innenfor disse. Denne rapporten inngår i dette delprosjektet. Kunnskapen fra Troms forutsettes også å ha overføringsverdi til resten av landet hvor det finnes tamrein og villrein. Klimaendringenes påvirkninger på reindrifta er allerede omfattende, og basert på klimaprognosene vil de tilta sterkt fram mot år 2100 som resultater av bl.a. temperaturstigning, mer nedbør og lengre vekstsesong. De mest framtredende effektene er gjengroing og heving av skoggrenser og mer usikre vintre. Det kan medføre redusert beitekapasitet/tilgjengelighet, redusert framkommelighet/sikkerhet og behov for endringer i flytte – og arealbruksmønsteret. Det er behov for rydding og sikring av flyttleier, samt sikring av områder som også er utsatt for konkurrerende arealbruk, bl.a. vinterbeiteområder i lågfjellet, vårbeiteområder og kalvingsområder. Tromsreindrifta har flere ulike driftsmønstre. Vi har studert tre helårsdistrikter som er ulike langs en kyst-innlandsdimensjon. De forventes å få noe ulike behov for tilpasninger i driftsmønsteret. Den totale påvirkninga av reindrifta i Troms er omfattende. Tilsvarende gjelder også for villrein og reindrift ellers i landet. Klimautfordringene kommer på toppen av omfattende inngrep og forstyrrelser som også forventes å tilta framover. Det bør legges vekt på at i samsvar med folkeretten bør myndighetene styrke vernet av reindriftsarealene da tålegrensene for samlede effekter allerede utfordres. Det er behov for videre studier og et handlingsprogram for håndtering av reindriftas klimautfordringer på lengre sikt. Rapporten foreslår at et handlingsprogram omfatter både planvirkemidler, identifisering av kritiske områder/særverdiområder og en finansieringsordning for fysiske tiltak.
dc.language.isomis
dc.publisherNorut
dc.relation.urihttp://norut.no/nb/publications/klimautfordringer-og-arealforvalting-reindrifta-i-norge-kunnskapsstatus-og-forslag-til
dc.titleKlimautfordringer og arealforvalting for reindrifta i Norge. Kunnskapsstatus og forslag til tiltak – eksempler fra Troms (6/2017)
dc.typeResearch report
dc.description.versionpublishedVersion
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
dc.identifier.cristin1479442
dc.source.pagenumber62
dc.relation.projectEgen institusjon: Fylkesmannen i Troms
dc.relation.projectEgen institusjon: FYLKESMANNEN I TROMS


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel